BEZPŁATNA DERMOKONSULTACJA +48 22 33 58 660
W czwartki w godzinach 9-13
Klauzula obowiązku informacyjnego w związku z wypełnieniem formularza kontaktowego

Informujemy, że administratorem Pani/Pana danych osobowych jest L’Oréal Polska Sp. z o.o., z siedzibą w Warszawie (00-844) przy ul. Grzybowskiej 62. Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w L’Oréal Polska Sp. z o.o., z siedzibą w Warszawie (00-844) przy ul. Grzybowskiej 62 możliwy jest za pośrednictwem adresu e-mail [email protected] Przetwarzanie danych osobowych będzie się odbywać na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora danych, którym jest odpowiedzi na kontakt zainicjowany przez wypełnienie i wysłanie formularza kontaktu. Pani/Pana dane osobowe nie będą udostępnianie na rzecz innych podmiotów bez uprzedniej zgody wyrażonej przez Panią/Pana. Pani/Pana dane osobowe mogą być udostępnianie podmiotom do tego upoważnionym na podstawie przepisów prawa. Administrator może w drodze pisemnej umowy powierzyć innemu podmiotowi przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych w zakresie i celu niezbędnym dla realizacji usługi. Pani/Pana dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego/organizacji międzynarodowej. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres niezbędny dla świadczenia usługi, nie dłużej niż 3 miesiące od momentu wysłania przez Administratora odpowiedzi na zapytanie. Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia, wniesienia sprzeciwu. Przysługuje Pani/Panu prawo do wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych w dowolnym momencie. Skorzystanie przez Panią/Pana z tego prawa pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania danych osobowych, które miało miejsce przed wycofaniem zgody. Przysługuje Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Urzędu Ochrony Danych Osobowych, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji wskazanych celów.
Strona główna Składniki Niacynamid – właściwości, działanie, zastosowanie

PRZEJDŹ DO:

TWARZ
RAPORT
DZIECKO
CIAŁO
PORADY DERMATOLOGA

Niacynamid – właściwości, działanie, zastosowanie

niacynamid właściwości zastosowanie

Przemysł kosmetyczny nie przestaje nas zaskakiwać. Każdego roku na półkach drogerii pojawia się coraz większa liczba innowacyjnych kosmetyków, wzbogacanych o składniki, które w jeszcze większym stopniu mają odpowiedzieć na różnego rodzaju problemy skórne, sprawić, że nasza skóra będzie w jak najlepszej kondycji, pełna blasku i pozbawiona niedoskonałości. Jednym ze składników, które w ostatnich latach cieszą się ogromną popularnością wśród konsumentów, jest niacynamid. To substancja aktywna, która posiada bardzo szerokie zastosowanie w kosmetologii i ma stanowić skuteczne rozwiązanie na różnego rodzaju problemy skórne. Tak jak w przypadku każdej substancji aktywnej, tak i w przypadku niacynamidu należy mieć świadomość tego, kiedy go używać, aby zapewnić naszej skórze jak najwięcej korzyści. Poznaj jego właściwości, działanie, zastosowanie, a także sprawdź, kiedy go nie stosować.

Co to jest niacynamid?

W ostatnich latach na rynku kosmetycznym zaczęło pojawiać się coraz więcej produktów, w których substancją aktywną jest niacynamid. Co to takiego? Niacynamid to pochodna witaminy B3 i funkcjonuje również pod taką nazwą, a dodatkowo jest znana jako witamina PP i niacyna. Czy niacynamid to kwas? Niacyna to połączenie dwóch substancji: kwasu nikotynowego oraz amidu. Niacynamid odgrywa ważną rolę w m.in. w produkcji aminokwasów i kwasów nukleinowych. Niacyna jest produkowana przez nasz organizm, a dokładniej przez aminokwas znany jako tryptofan. Niestety witamina B3 produkowana jest w bardzo małych ilościach, przez co niezbędne jest dostarczanie jej naszemu organizmowi poprzez odpowiednią dietę i suplementację. Niacynamid znajdziesz w takich produktach jak:

  • mięso;
  • ryby;
  • nabiał;
  • drożdże;
  • produkty z pełnego ziarna;
  • orzechy.

Oprócz tego niacynamid odgrywa istotną rolę w ludzkim organizmie. Odpowiada za syntezę węglowodanów, aminokwasów czy hormonów płciowych, a ponadto stymuluje produkcję erytrocytów.

Niacynamid – właściwości i działanie na skórę

W przypadku witaminy B3 należy przede wszystkim wspomnieć o właściwościach, jakie ta substancja wykazuje w przypadku skóry. Są to:

  • działanie antybakteryjne i przeciwzapalne – niacynamid zmniejsza namnażanie się bakterii, które są odpowiedzialne za powstawanie stanu zapalnego oraz zmian trądzikowych, dzięki czemu bardzo dobrze sprawdza się w kosmetykach dla cer problematycznych;
  • normalizowanie pracy gruczołów łojowych – niacynamid na zaskórniki to bardzo dobry pomysł: redukuje sebum przez gruczoły łojowe, dzięki czemu skóra mniej się przetłuszcza i pojawia się na niej mniej zaskórników;
  • zwężanie porów – regularne użycie witaminy B3 w kosmetykach zmniejsza widoczność porów;
  • działanie przeciwko oznakom starzeniowa – niacynamid to świetny antyoksydant, który przyczynia się do spowalnia procesów starzenia się skóry. Oprócz tego ujędrnia skórę dzięki stymulacji produkcji kolagenu oraz elastyny;
  • działanie nawilżające – zapewnia właściwe nawilżenie skóry;
  • odbudowa bariery hydrolipidowej skóry – niacynamid odgrywa istotną rolę przy syntezie ceramidów oraz lipidów, które z kolei wchodzą w skład ochronnego płaszcza hydrolipidowego;
  • rozjaśnianie i zapobieganie powstawaniu przebarwień – bardzo dobrze sprawdza się przy rozjaśnianiu zmian potrądzikowych, a także hamuje wytwarzanie przez skórę melaniny, która odpowiada za obecność zmian pigmentacyjnych.

Niacynamid w kosmetykach

kosmetykach znajdziemy pod nazwą INCI Niacynamide. Jak można już zauważyć, substancja ta posiada bardzo wszechstronne działanie na skórę. Właśnie ze względu na to, a także to, że jest to substancja dobrze tolerowana przez skórę, niacynamid jest szeroko stosowany w kosmetologii. Oprócz wymienionych wyżej właściwości witamina B3 jest stosowana:

  • przy regeneracji skóry – często używa się jej po zabiegach medycyny estetycznej, a także w przypadku nadmiernej ekspozycji na słońce (tylko na zdrową, nie uszkodzoną skórę)jako silny antyoksydant – wykazuje działanie neutralizujące na działanie wolnych rodników, a do tego uszkodzeń spowodowanych przez obecność stresu oksydacyjnego;
  • w przypadku bardzo wymagających typów cer, ze skłonnością do różnych dermatoz, jak łuszczyca, trądzik różowaty, atopowe zapalenie skóry. To świetny wybór także w przypadku cery wrażliwej;
  • do wygładzenia i zrewitalizowania skóry, a ponadto nadania jej świeżego, promiennego wyglądu, dzięki czemu może być stosowany zarówno w kosmetykach do pielęgnacji twarzy na dzień, jak i na noc.

Jak można zauważyć, niacynamid to istotny składnik w przypadku produktów przeciwzmarszczkowych, przeciw niedoskonałościom, nawilżających, regenerujących i łagodzących. Wchodzi w skład kremów, produktów do stosowania punktowego, toników czy preparatów do mycia twarzy. Jego zastosowanie jest szczególnie popularne w serach do twarzy. Przykładem takiego produktu jest HYALUROGEL Serum nawilżające z kwasem hialuronowym od marki Mixa. W składzie tego serum, wzbogaconym o niacynamid, możemy także znaleźć kwas hialuronowy i pantenol. To produkt idealny dla wymagającej i wrażliwej cery, przynoszący natychmiastowe ukojenie, zapewniający 24-godzinne* nawilżenie, a także poprawiający jej jędrność i elastyczność. Efekty stosowania tego serum stają się widoczne już po 4 tygodniach,
*test instrumentalny

Niacynamid znajduje swoje zastosowanie również w przypadku preparatów zawierające filtry SPF ochrony przeciwsłonecznej. Jego obecność w takich produktach wynika z jego właściwości regenerujących oraz antyoksydacyjnego działania.

Kwas hialuronowy i niacynamid

Jedną z substancji, z którą zdecydowanie warto łączyć niacynamid, jest kwas hialuronowy. Ten składnik wykazuje silnie nawilżające właściwości i jest substancją naturalnie występującą w naszym organizmie w postaci hialuronianu sodu. Znajdziemy go przede wszystkim w skórze, ale także mazi stawowej, ścianach naczyń krwionośnych czy ciele szklistym oka. Co bardzo ważne, znajduje się w macierzy, która wypełnia komórki skóry, dzięki czemu sprawia, że skóra jest nie tylko nawilżona, ale też wygląda na jędrną, gładką, sprężystą.

Właściwości kwasu hialuronowego można porównać do działania gąbki. To substancja o działaniu higroskopijnym, która jest w stanie związać nawet 1000-krotność wody w porównaniu do swojej masy. Kwas hialuronowy zatrzymuje wodę w organizmie, a dokładniej w skórze właściwej, niestety wraz z wiekiem, podobnie jak w przypadku kolagenu i elastyny, ilość tej substancji w naszej skórze znacznie się zmniejsza, co sprawia, że ta staje się wiotka, pozbawiona jędrności i bardzo często brakuje jej nawilżenia. Stosując produkty wzbogacone w kwas hialuronowy i niacynamid, na przykład w formie serum, dostarczasz swojej skórze dawkę regeneracji oraz nawilżenia i wygładzenia. Serum z kwasem hialuronowym i niacynamidem szczególnie dobrze sprawdzi się w przypadku mocno przesuszonej skóry.

Czy niacynamid można stosować w ciąży?

Ciąża to szczególny czas w życiu kobiety, także pod względem pielęgnacji. Niacynamid to substancja, którą bez przeszkód możemy stosować w ciąży zarówno do pielęgnacji twarzy, ciała, jak i włosów. Co więcej, pomaga ona zapobiegać powstawaniu przebarwień, które mogą pojawić się w ciąży i rozjaśnia już istniejące. Dodatkowo wpływa korzystnie na gładkość i elastyczność skóry.

Niacynamid – podsumowanie

Powyższy artykuł przedstawia, jak szerokie zastosowanie posiada niacynamid. To substancja, która znajduje swoje zastosowanie w kosmetykach o działaniu przeciwzmarszczkowym, regenerującym, normalizującym czy nawilżającym. Poniżej znajdują się najważniejsze informacje podsumowujące to, jakiej skórze niacynamid jest niezbędny w pielęgnacji. Są to:

  • skóra sucha i odwodniona;
  • posiadająca przebarwienia wynikające z ekspozycji na słońce;
  • wrażliwa, podatna na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych (także atopowa);
  • skóra posiadająca wyraźne objawy fotostarzenia;
  • skóra ze skłonnością do trądziku, z rozszerzonymi porami, zaskórnikami, zmianami łojotokowymi, bliznami i przebarwieniami potrądzikowymi;
  • skóra pozbawiona blasku i witalności, zmęczona, poszarzała;
  • z wyraźnymi oznakami starzenia jak zmarszczki
  • narażona na działanie wolnych rodników;
  • skóra poddawana zabiegom medycyny estetycznej (nie uszkodzona).

 

 

Produkty powiązane z artykułem

HYALUROGEL Krem intensywnie nawilżający
HYALUROGEL Krem intensywnie nawilżający
Skóra odwodniona
Przejdź do produktu Kup teraz
HYALUROGEL Kojący żel-serum
HYALUROGEL Kojący żel-serum
Skóra odwodniona
Przejdź do produktu Kup teraz
HYALUROGEL Serum nawilżające z kwasem hialuronowym
HYALUROGEL Serum nawilżające z kwasem hialuronowym
Skóra odwodniona Skóra wrażliwa i delikatna
Przejdź do produktu Kup teraz

Czytaj także:

Nadmierne wydzielanie sebum – przyczyny i porady
Jak pozbyć się zaskórników?
Jak rozpoznać skórę nadwrażliwą i jak sobie z nią radzić?
powrót do wszystkich porad

Bądź na bieżąco i dowiedz się jako pierwsza
o naszych nowościach i wyjątkowych ofertach!

ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA

Dziękujemy za zapisanie się

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest L’Oréal Polska Sp. z o.o., z siedzibą w Warszawie (00-844) przy ul. Grzybowskiej 62. Dane będą przetwarzane w celach marketingowych administratora, a w szczególności przesyłania newslettera na podany adres e-mail. Więcej

Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych w L’Oréal Polska Sp. z o.o., z siedzibą w Warszawie (00-844) przy ul. Grzybowskiej 62 możliwy jest za pośrednictwem adresu e-mail [email protected]. Przetwarzanie danych osobowych w wyżej wymienionych celach odbywać będzie się na podstawie zgody wyrażonej przez Panią/Pana, zgodnie z art. 6 ust. 1. lit. a) Rozporządzenia Ogólnego o Ochronie Danych Osobowych (dalej RODO). W ramach realizacji tych celów dane mogą być wykorzystane w procesie profilowania, którego celem jest jak najlepsze dopasowanie przesyłanych informacji do Pani/Pana potrzeb i zainteresowań (art. 6 ust. 1 lit. f RODO). Pani/Pana dane osobowe nie będą udostępnianie na rzecz innych podmiotów bez uprzedniej zgody wyrażonej przez Panią/Pana. Pani/Pana dane osobowe mogą być udostępnianie podmiotom do tego upoważnionym na podstawie przepisów prawa. Administrator może w drodze pisemnej umowy powierzyć innemu podmiotowi przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych w zakresie i celu niezbędnym dla realizacji usługi. Pani/Pana dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego/organizacji międzynarodowej. Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres niezbędny dla świadczenia usługi. Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, przeniesienia, wniesienia sprzeciwu. Przysługuje Pani/Panu prawo do wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych w dowolnym momencie. Skorzystanie przez Panią/Pana z tego prawa pozostaje bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania danych osobowych, które miało miejsce przed wycofaniem zgody. Przysługuje Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych lub do innego organu nadzorczego właściwego na podstawie przepisów RODO, gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy RODO. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne dla realizacji wskazanych celów. Informujemy, że zgoda na przetwarzanie danych osobowych do wskazanych powyżej celów może zostać wyrażona przez osobę, która ukończyła 16 lat. Aby dowiedzieć się więcej o tym, w jaki sposób wykorzystywane są dane osobowe należy zapoznać się z naszą Polityka prywatności.

Brak wyników wyszukiwania.